Motorfästet som gick sönder efter 500mil
Tue Jul 02, 2019 · 1092 words

Vi behöver gå tillbaka i tiden för att denna historia ska gå att berätta. Historian början i maj 2018.

Ett tydligt klonkande hördes vid acceleration och växling. Gör man lite research så är de väldigt vanligt att de högra motorfästet ger upp. Beställer ett nytt motorfäste från en väletablerad och stor reservdelsfirma i Sverige.

Ett par dagar senare får jag en notis att motorfästet går att hämta på närmaste postombud. Taggad på att byta ut de gamla motorfästet bestämmer jag mig att byta de samma dag.

Hur man byter de högra motorfästet (motorkudde) på en Volvo V40 T4 1996-2000 (FAS1)

Varning: Jag tar inget ansvar för innehållet i denna guide. Använd på egen risk

Eftersom min bil har coilovers och är sänkt får jag inte under domkraften. Ett tips är att ta två kraftiga plankor som du kör upp framdäcken på för att göra de lättare för dig senare. Lägg i växel och dra åt handbromsen. Jag rekommenderar biltemas stoppkloss (34-258), billig och gör sitt jobb. (Obs, inget samarbete. Detta är min personliga åsikt)

 1. Ta bort plastkåpan som sitter i de vänstra hörnet om man står rakt framför bilen.
 2. Ovanför denna plastkåpa finns de en till plastkåpa som du behöver ta bort. Denna sitter med stjärnskruv i plast. Ganska vanligt att dessa plastskruvar bara snurrar runt och runt utan de rör sig ur fläcken. Tips jag har är att försöka lägga så lite vikt som möjligt på skruven och försöka skruva upp den. Går inte detta kan man försöka komma åt skruvens baksida och trycka på den samtidigt som man skruvar ur den.
 3. När de två plastkåporna är borta är de dags att skruva bort fästet som håller styrservoslangen på plats. Denna sitter med 3st bultar (10mm hylsa).
 4. Demontera styrservobehållaren genom att skruva lös de två bultarna (10mm hylsa), tänk på att inte vända behållaren upp och ner och vara försiktig så att slangen som går under den ej skadas.
 5. Det är nu dags att ta valfri domkraft och placera den under oljetråget. Placera nu en planka på domkraften så att kraften fördelas jämnt på oljetråget. De är alltid spännande att lyfta på oljetråget, men har man en kraftig planka och tar de lugnt så går de! Volvo rekommenderar dock att använda en lyftbygel (http://www.240.se/litteratur/sm08-57.pdf).
 6. De är viktigt att man tar de lugnt när man hissar i tråget. Det enda man ska göra är att lyfta lite, kontrollera att brädan sitter där den ska. Lyft lite till, kontrollera bräda osv. De är svårt att säga hur mycket man ska hissa men du ska bara låta domkraften hålla upp motorn så att motorfästet inte har några påfrestningar från vikten från motorn. alt text Sedan är de dags att lossa på muttern som går genom motorfästet. Du behöver en 19mm hylsa på muttern och en 17 hylsa på andra sidan. De kan vara svårt att komma åt så de kan vara bra att investera i en Universalknut. När muttern är lös så är de dags att lossa på de 3 bultarna. Dessa är 16mm eller 15mm om jag minns rätt. De är otroligt viktigt att motorn är i rätt läge för annars kommer du lägga stora påfrestningar på de 3 bultarna och göra de väldigt svårt att skruva ur dessa. De som händer då är att bultarna kommer äta upp aluminiumgängorna vilket inte är så trevligt. Enligt google är helicoil inte ett alternativ. De bästa är att byta hela fästet som bultarna skruvas in i (volvo artnr 9146053).
 7. När de 3 bultarna är borttagna så är de bara att ta ur den genomgående bulten genom motorfästet och motorfästet går att lyfta ur.
 8. Montering sker i omvänd ordning.
 9. Jo, tjena…
 10. Första strulet jag hade var att bulthålen inte passade. Trodde jag fått fel motorfäste… Jämförde med de som satt på bilen. Exakt likadana… Konstigt, provade alla möjliga vinklar, men icke. Tänkte att jag provar att hissa ner domkraften. Kunde inte få bort domkraften eftersom motorn hängde mycket lägre då motorfästet var demonterat.. Och här kommer ett till tips. Glöm inte att ta ur den genomgående bulten när du justerar höjden med domkraften för de som händer är att motorfästet fastnar i plastkåpan till kamremmen.
 11. Fram med en till domkraft, hissar upp bilen i bogseröglan fram och ställer bilen på pallbockar så jag kan få lös min andra domkraft som står under oljetråget. Provar att omplacera plankan och domkraften lite. Hissar försiktigt upp motorn som tidigare… YES! Hålen stämmer överens och jag får ner de tre bultarna. Nu i efterhand när jag skriver artikeln så inser jag nog att varför bulthålen inte passade. Domkraften har grävt ner sig i asfalten vilket gjorde att motor var låst i fel läge. En omplacering gjorde att motorn hamnade rätt.
 12. De 3 bultarna ska dras till 76 Nm. Vänta med att dra åt den genomgående bulten.
 13. Släpp ner domkraften under oljetråget försiktigt.
 14. Dra nu muttern till 98 Nm.
 15. Montera tillbaka alla fästen, plastkåpor osv!
 16. Provkör och problemet är borta YES!!!

2 månader senare

Problem är tillbaka. Exakt samma problem. Jag misstänker att de är något av de andra 3 motorfästena som gett upp. Väldigt svårt att felsöka vilket som är trasigt. Jag bestämmer mig för att beställa 3 stycken nya motorfästen från tyskland.

6 månader senare

Problemet borta i ca 6 månader.. Sakta men säkert börjar problemet komma tillbaka. Jag misstänker starkt att de är höger motorfäste. Chansar och beställer ett volvo orginal motorfäste (30630070). Kostar ca 1400kr idag 2019.

Monterar de enligt samma anvisning som ovan. Problemet borta!! Hur i hela friden kan inte ett motorfäste hålla i mer än 500mil…

Historian om de trasiga motorfästet

Hur såg de trasiga motorfästet ut? Jo såhär alt text De finns en ganska rejäl spricka i nedre kant i gummit. Jämför man med volvo orginal motorfäste så finns de ingen sådan reva där. alt text

Suck bara reklamera till återförsäjaren och se glad ut när man får byta samma grej två gånger.

När jag då ska ta bilder till reklamationen så ser jag att motorfästet har glidit isär metallhöljet med säkert 1cm… Detta ska ju inte kunna hända. Provar att trycka lite på baksidan. Vipps så lossnade hela motorfästet ur metallhöljet. Man kan ju bara fundera på vad som skulle kunna ha hänt om detta hade hänt i 110… alt text

Moral of the story. Köp orginal motorfäste till din bil. Kanske var de ett måndagsexemplar jag fick, men de blir då ingen nästa gång jag kommer vara snål och köpa ett motorfäste som är pirat.

Mer guider och problem som jag stött på kommer inom kort!


back · #root · A taste of security · Break it, fix it. · I'm Hugo